Bisericile au fost pline în Vinerea Mare: „Pentru mine e mai mult o zi de smerenie”

1194
Bisericile au fost pline în Vinerea Mare: „Pentru mine e mai mult o zi de smerenie” - vinereamareprohodultalpalari2015-1714757967.jpg

Articole de la același autor

Se încheie Vinerea Mare, sau Vinerea Neagră, pentru creștinii ortodocși şi greco-catolici, pentru că în această zi a fost răstignit Isus. Oamenii încearcă să fie mai buni, să îi ierte pe cei care le-au greșit și să țină post negru.


Bisericile, au fost pline, iar credincioșii se pregătesc pentru momentul Învierii. Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor reprezintă pentru ortodocși ziua în care Isus Hristos s-a jertfit pentru oameni. Este o zi a durerii, marcată prin post negru.


Cei care au venit la biserică au trecut pe sub masa pe care este așezat Sfântul Epitaf și s-au rugat.


-Fac o procesiune la mai multe biserici să-mi încarc sufletul de bine
-Pentru cine vă rugați?
-Pentru familie, pentru copil, pentru tot ce e bine în lumea asta


Femeie: „Pentru mine e mai mult o zi de smerenie, de rugăciune, de rememorare a tot ce a fost în viața mea, în familia mea și ce va urma. Am aprins lumânări pentru vii și pentru morți, pentru mine mersul la biserică e momentul meu de liniște.”


Tânăr: „Pentru mine, pentru liniștea sufletească, pentru a mă simți împlinit, de fiecare dată în perioada asta pot să spun că mă simt mai liniștit, nu mai bine, pentru că bine nu cred că suntem niciodată. În general am o gândire pozitivă pentru persoane să se întâmple lucruri bune, să fie bine, să nu fie ceartă, ură.”


Și la Catedrala mitropolitană din Iași au venit sute de credincioși.


Femeie: „Am venit special să mă închin la sfintele moaște. Postul mare tot l-am ţinut”
Reporter: Și astăzi postiţi post negru?
Femeie: „Da, dacă mă ajută Dumnezeu, cum să nu.”
„Este foarte greu să vorbești în așa o zi în care îţi dai seama cât de mult a suferit pentru noi. Postul a fost foarte frumos, pentru că atunci când postești nu te mai enervezi, nu mai țipi” explică o credincioasă, relatează stirileprotv.ro


Lucian Apopei, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei: „Foarte mulți credincioşi obișnuiesc în această zi să țină post negru, să compătimească cu Isus Hristos. Dacă păcatul a intrat în lume prin neascultare, nepostire, iată că prin post încercăm să îl aducem pe Isus în viața noastră”.


După ce se va încheia slujba specială, numită şi denia prohodului, credincioşii vor înconjura biserica.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.267 secunde